fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Poletna sveta trojica

Kumare

Shranjevanje

Kumar ne hranite zraven jabolk in paradižnika. Ti oddajajo etilen, zato kumare hitro postanejo mlahave. Prerezane kumare zavijte v folijo in shranite v hladilnik.

So konci grenki?

Vrtne kumare so na koncih rade grenke, zato jih pred pripravo poskusite.

Vložene kumarice ostanejo sveže

Vložene kumarice v odprtem kozarcu ostanejo dalj časa sveže, če jim dodamo olupljeno hrenovo korenino.

Paprika

Lupljenje

Olupljena paprika je laže prebavljiva in boljšega okusa. Plod razpolovite, ob peclju nekajkrat zarežite in za nekaj minut položite pod ogrevan žar v pečici, da lupina potemni in postane mehurjasta. Vzemite iz pečice, pokrijte z vlažno krpo in pustite pet minut počivati. Nato zlahka olupite.

Seme za začimbo

Belo paprikino seme posušite in uporabite za začinjanje juh in omak.

Paradižnik

Lupljenje paradižnika

Paradižnik prelijte z vrelo vodo, malo pustite in oplaknite s hladno vodo. Nato z ostrim nožem izrežite pecelj in olupite.

Ne zraven zelenjave

Zreli paradižniki izločajo etilen, zato zelenjava v njihovi bližini hitreje dozori ali tudi zgnije.

Olupki za začimbo

Posušeni in zdrobljeni paradižnikovi olupki dobro začinijo juhe in omake.

Nezrel paradižnik

Napol zrel ali zelen paradižnik hitreje dozori, če zraven položimo jabolko. Dozori tudi v zaprtem papirnatem kartonu za jajca ali prekrit z žagovino.

Prezrel paradižnik

Položite mehke paradižnike za deset minut v hladno vodo, da postanejo čvrsti. Prezrele paradižnike pretlačite v mešalniku in zamrznite.

Shranjevanje

Paradižnika ne hranite v hladilniku, ker je občutljiv na mraz in izgubi aromo. Položite ga na papirnato brisačo, da ne začne gniti.

Zelen paradižnik skuhajte

Surov zelen paradižnik je zaradi vsebnosti solanina strupen. Strup se uniči s kuhanjem, zato vložite zelene paradižnike v sladko – kisli kombinaciji ali kot pikantni čatni.

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!