Kumare
Shranjevanje
Kumar ne hranite zraven jabolk in paradižnika. Ti oddajajo etilen, zato kumare hitro postanejo mlahave. Prerezane kumare zavijte v folijo in shranite v hladilnik.
So konci grenki?
Vrtne kumare so na koncih rade grenke, zato jih pred pripravo poskusite.
Vložene kumarice ostanejo sveže
Vložene kumarice v odprtem kozarcu ostanejo dalj časa sveže, če jim dodamo olupljeno hrenovo korenino.
Paprika
Lupljenje
Olupljena paprika je laže prebavljiva in boljšega okusa. Plod razpolovite, ob peclju nekajkrat zarežite in za nekaj minut položite pod ogrevan žar v pečici, da lupina potemni in postane mehurjasta. Vzemite iz pečice, pokrijte z vlažno krpo in pustite pet minut počivati. Nato zlahka olupite.
Seme za začimbo
Belo paprikino seme posušite in uporabite za začinjanje juh in omak.
Paradižnik
Lupljenje paradižnika
Paradižnik prelijte z vrelo vodo, malo pustite in oplaknite s hladno vodo. Nato z ostrim nožem izrežite pecelj in olupite.
Ne zraven zelenjave
Zreli paradižniki izločajo etilen, zato zelenjava v njihovi bližini hitreje dozori ali tudi zgnije.
Olupki za začimbo
Posušeni in zdrobljeni paradižnikovi olupki dobro začinijo juhe in omake.
Nezrel paradižnik
Napol zrel ali zelen paradižnik hitreje dozori, če zraven položimo jabolko. Dozori tudi v zaprtem papirnatem kartonu za jajca ali prekrit z žagovino.
Prezrel paradižnik
Položite mehke paradižnike za deset minut v hladno vodo, da postanejo čvrsti. Prezrele paradižnike pretlačite v mešalniku in zamrznite.
Shranjevanje
Paradižnika ne hranite v hladilniku, ker je občutljiv na mraz in izgubi aromo. Položite ga na papirnato brisačo, da ne začne gniti.
Zelen paradižnik skuhajte
Surov zelen paradižnik je zaradi vsebnosti solanina strupen. Strup se uniči s kuhanjem, zato vložite zelene paradižnike v sladko – kisli kombinaciji ali kot pikantni čatni.
Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop