Zelene in cvetoče rastline na balkonu ali terasi prinašajo košček narave v naša domovanja in spodbujajo naše dobro počutje. Kakšna sreča, da nas ob pravilni negi in vzgoji lahko dolgo razveseljujejo.
Poglejte kako lahko uporabite živila in njihove ostanke za gnojenje:
- ČRNI ČAJ IN KAVA: Ostankov črnega čaja in kave ne zavrzite. Zmešajte jih z zdrobljenimi jajčnimi lupinami, in že imate dobro gnojilo za sobne in zunanje rastline.
- ČAJNI LISTI: Sobna praprot zelo dobro uspeva, če primešamo zemlji poparjene čajne liste.
- JABOLČNI KIS: Sobne rastline bujneje uspevajo z mešanico dveh jedilnih žlic jabolčnega kisa na poldrugi liter vode. S tem zalivajte enkrat tedensko.
- KAVNA USEDLINA: V vodi raztopljena kavna usedlina je odlično tekoče gnojilo za bršljanke.
- KVAS: Sobne rastline posebej dobro uspevajo, če občasno dodamo vodi za zalivanje malo suhega kvasa, oziroma če v vodi raztopimo malo droži.
- PIVO: Postano pivo s piknika dobro pognoji sobne in zunanje rastline, če ga zmešate z vodo.
- VODA OD KUHANJA JAJC: Za zalivanje uporabite ohlajeno vodo od kuhanja jajc, saj vsebuje mineralne snovi in gnoji.
- VODA OD KUHANJA KROMPIRJA: Ohlajena voda od kuhanja krompirja je dobra za zalivanje rož. Vsebuje veliko mineralov in pognoji zemljo.
- NEKAJ ČASA BREZ GNOJENJA: Pravkar kupljene ali presajene rastline gnojimo šele po šestih tednih, saj sveža zemlja načeloma vsebuje dovolj hranilnih snovi.
Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop