Bliža se čas vlaganja in vkuhavanja, zato z vami delimo nekaj preprostih nasvetov za lažje vkuhavanje. Saj veste, velikokrat se izkaže, da sta doma vloženo sadje in zelenjava cenejša ter bolj zdrava od kupljenega.
- DODAJTE CITRONSKO KISLINO
Pri sadju z malo kisline že na začetku dodajte malo citronske kisline, da bosta sadni okus in želiranje prišla bolj do izraza.
- HIGIENA PRI DELU
Pri vkuhavanju je prva zapoved higiena. Posoda, delovna površina in pripomočki morajo biti čisti. Ne pripravljajte pokvarjenega sadja, ker bistveno skrajša obstojnost marmelade.
- PRAVILNO MEŠANJE
Da se sadna kaša ne prismodi, ne mešajte v krogu, temveč s kuhalnico rišite osmice.
- PREIZKUS
Pred polnjenjem marmelade v kozarce preverite njeno gostoto. Nekaj kuhanega sadja spustite v kozarec z ledeno hladno vodo: če obdrži obliko in potone na dno, je marmelada dokončana. Če se razpusti, kuhajte še nekaj časa.
- POLNJENJE V KOZARCE
Med vlivanjem vroče sadne mase položite pod kozarce vlažno krpo, da ne popokajo.
S posebnim lijem napolnite kozarce brez packanja. Odlično je, če je nastavljiv, da ga lahko uporabite za kozarce različnih velikosti.
Polne kozarce takoj zaprite in naredite preizkus, tako da jih obrnete na glavo.
- PREVIDNO, PENA
Za vkuhavanje marmelade izberite dovolj velik lonec. Napolnite ga največ do polovice, ker se sadje med kuhanjem peni in škropi. Manj se bo penilo, če dodate masi košček masla.
- PRIPRAVA KOZARCEV
Za polnjenje marmelade, džema in želeja so priporočljivi kozarci s pokrovi na navoj. Lahko jih kupite v trgovini ali pa uporabite že rabljene kozarce (na primer od kupljene marmelade, sadja, itd.).
Da se marmelada kasneje ne pokvari, skrbno očistite kozarce z vročo vodo in detergentom, pokrove pa prekuhajte. Ne uporabljajte starih, poškodovanih pokrovov, niti takšnih z rjastimi madeži.
Pomitih kozarcev in pokrovov ne brišite, temveč jih pustite, da se odcedijo.
Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop