fbpx

EKO, BIO, organsko, konvencionalno???

Obstaja razlika med eko jagodami, bio kefirjem, organsko kavo in  konvencionalnimi živili?

Ekološko (eko), biološko (bio) ali organsko so poimenovanja za ekološko pridelane pridelke in proizvode ter imajo pri določanju kakovosti hrane enak pomen.Beseda bio je germanskega izvora in je uveljavljena v germansko govorečih državah, organsko na anglosaksonskem področju, v Sloveniji pa naj bi se uporabljal  izraz ekološki, uporabljati pa se sme tudi eko, biološko oziroma bio.

Ekološka hrana zadovoljuje potrebo po pristnih, okusnih in visokokakovostnih živilih. Vsebuje več vitamina C, manj težkih kovin in več mineralov, ima večjo vsebnost suhe snovi, ima manj nitratov in je ponavadi okusnejša od konvencionalno pridelane hrane. Ekološka zelenjava in sadje so pogosto manj predelana, seznam dovoljenih aditivov je močno okrnjen, veliko aditivov dovoljenih v konvencionalni predelavi pa je v ekološkem kmetijstvu preprosto prepovedanih.

Tako poznamo 3 vrste pridelave živil:

  • Živila pridelana na konvencionalen način nimajo prepovedi uporabe kemično sintetiziranih sredstev za varstvo rastlin, hormonskih regulatorjev rasti, sredstev za predčasno prekinitev rasti, uporabe sintetičnih dušikovih gnojil, lahko topnih fosfatov.
  • Ekološka živila, ki so v primerjavi s konvencionalnimi pridelana na okolju prijaznejši način brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov, pa tudi reja živali je prijaznejša. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Ekološka pridelava temelji na naravnih metodah in kroženju snovi, ekološka predelava pa na uporabi dovoljenih snovi in metod in je, tako kot ekološka pridelava, zakonsko določena.
  • Integrirana pridelava: integrirana pridelava pomeni izpolnjevanje višjih pridelovalnih standardov, na nek način vmesno stopnjo med konvencionalno in ekološko pridelavo. Uporaba umetnih gnojil in škropiv je pri tej vrsti pridelave dovoljena, čeprav je omejena na najnujnejšo količino.

Velja pa si zapomniti, daje živa hrana tista, ki je ustvarjena v naravnem vzajemnem delovanju sonca, zraka, zemlje in vode. Takšna je ponavadi bolj okusna, hranljiva in zdrava. Naj bo ekološka ali konvencionalna, a če je lokalna, se lahko iz prve roke prepričamo o poreklu in kvaliteti.

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najbolj brani prispevki

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)